In veel van mijn keukens zit de Míele DG4164 hoge druk stoomoven, in m`n allereerste keuken vanuit m`n eigen winkel (meer als tien jaar terug al weer)zat er al eentje. Dit was dan de voorganger met Imperial code BDGL5664 (ik was toen Imperial Vetro dealer). Imperial is echter overgenomen door Míele en Míele is de hoge druk stoomoven toen met eigen codering gaan verkopen.
Het voordeel van de hoge druk stoomoven is dat dit apparaat op zowel de waterleiding als op de waterafvoer is aangesloten. Je hoeft dus geen bakjes water bij te vullen. De stoom wordt ook na afloop van het programma weer afgevoerd het riool in. Hierdoor wordt ook de kooklucht mee het riool in gepompt. Houdt er echter rekening mee dat dit water erg warm kan zijn, dus een hittebestendige rioolbuis raad ik toch wel aan.
De DG4164 wordt standaard geleverd met een rvs lade onder het apparaat. Deze is bedoeld om naar buiten te trekken als je het apparaat opent. Eventueel vocht vanuit de gaatjespan valt dan op de lade, anders lag het op de vloer. Is wel zo handig.
De DG4164 van Míele is de enige stoomoven voor de particuliere keuken die op hoge druk werkt. Dit heeft tot het gevolg dat de kooktijden enorm ingekort kunnen worden. Het is echter niet zo dat alles kapot gemaakt wordt in deze stoomoven, delicate dingen zoals bijvoorbeeld kabeljauw kun je ook drukloos stomen met de Míele DG4164 (op 85 graden).
Standaard wordt deze stoomoven afgeleverd met de instellingen dat de temperatuur in stappen van 5 graden kan worden aangepast. Dus 120/115 etc. Dit kun je eenvoudig aanpassen in de P- stand naar de 1 graad verstelling. Zelf heb ik dat thuis ook gedaan. In de praktijk gebruik ik dat bijvoorbeeld bij het koken van een ei (in de gaatjespan). Met 120 graden 3 minuten is het nét te hard en bij 115 graden 3 minuten nét te zacht. De oplossing is dus 117 graden. Hierbij moet ik wel opmerken dat de maat van het ei natuurlijk ook kan verschillen. Ook haal ik het ei altijd direct uit de stoomoven en laat het schrikken onder de koude kraan. Als je het ei nog even in de stoomoven laat gaat het namelijk nog iets doorkoken.
Standaard staat deze stoomoven ook ingesteld op héél hard water. Nu hebben we in Nederland daar in de meeste regio`s geen last van. Ik adviseer dus om dit in te stellen op de correcte hardheid, anders moet je echt veel te vaak je apparaat ontkalken. De DG4164 houdt er immers mee op als je niet tijdig hebt ontkalkt. Hij waarschuwt 10 stoombeurten van te voren, op een gegeven moment staat hij op 0 en wordt het apparaat geblokkeerd.
Een waterontkalker in de meterkast is trouwens ook niet verkeerd voor stoomovens, koffiemachines en vaatwassers. Maar daar heb ik al eerder over geschreven.
Ook is het apparaat standaard ingesteld met een hele luide piep die afgaat bij het einde van het programma. Deze heb ik (via de instellingen) zelf een stuk minder luid gezet. Bij de meeste klanten stel ik daarom de zoemtoon een stuk minder hard in.
Wat ik tenslotte nog adviseer is om bij dit apparaat de uitgebreide garantie aan te schaffen. Míele geeft standaard 2 jaar garantie op apparatuur (het minimum wat in Europa gegeven moet worden). Tegen meerprijs kan de garantie verlengd worden naar 10 jaar (5 jaar kan niet meer). De kosten hiervan (zo`n 10% van de aanschafprijs van het apparaat) wegen niet op tegen de eventuele kosten. Het is een vrij complex apparaat, als er wat stuk gaat is het vaak toch best prijzig. Wat niet onder de garantie valt is trouwens de binnenring in de deur van de stoomoven. Deze ringen drogen op een gegeven moment wat uit zodat ze om de paar jaar vervangen moeten worden (ligt natuurlijk aan de mate van gebruik).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment